Wie kweekt de hoogste en grootste zonnebloem?
Het kweken van een zonnebloem is niet alleen heel leerzaam voor kinderen het is vooral ook heel erg leuk om te doen! Door mee te doen aan de zonnebloem wedstrijd leren kinderen wat er allemaal uit een klein zonnebloem pitje kan groeien. Wie weet wordt het wel een meters hoge zonnebloem?
Algemeen
- Via de Lintse scholen (Mater Christi, GBS de Lintwijzer en De Wilg) worden zonnebloemzaadjes verdeeld aan elk kind.
- Plant de zaadjes en verzorg je zonnebloemen goed (lees onderaan deze pagina hoe je dit stap voor stap kan doen)
- Op zondag 17 september kan je je zonnebloem binnenbrengen aan het park (exacte info volgt)
- De kweker met de hoogste bloem, alsook de kweker met grootste bloem-diameter wint een leuke prijs!

Hoe zonnebloemen zaaien?
Zonnebloemen zijn makkelijk om zelf te kweken. Maar hoe lukt dat nu het best? Hieronder geven we een stappenplan om tot het beste resultaat in het zaaien, oogsten en verzorgen van zonnebloemen te komen.
De juiste plek kiezen: om ervoor te zorgen dat je zonnebloemen hoog en groot kunnen worden, is het belangrijk de juiste plek uit te zoeken. Zonnebloemen houden niet erg van wind, dus kun je de zaden het beste zaaien (of verplanten als je in potjes gestart bent) langs een haag of beschutting, de zijkant van je huis of achter een rij bomen. Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze de hele dag zon krijgen. Plant niet teveel en te dicht op elkaar; hoe meer de zonnebloemen hun voeding moeten delen, hoe zwakker ze zullen zijn.
Binnen of buiten starten? Zaaien kun je zowel buiten in de vollegrond doen als binnen in losse potjes. De keuze is aan jou: heb je veel last van slakken, dan raden we je aan de zaden binnen voor te zaaien. Zonnebloemen staan het liefst – de naam zegt het al – op een beschutte, zonnige plek. Voordat je ze uitplant of zaait, is het ook verstandig om compost door de aarde te mengen. Ze houden namelijk ook van voedzame grond.
Binnen starten: als je in potten start, kan je vanaf begin april al starten. Geef de zonnebloemen voldoende ruimte: houd ongeveer één zaad per pot van 7,5 cm doorsnee aan. Druk de zaden 1,5 cm in de grond en geef water. Vervolgens kun je de potten bedekken met een stuk doorzichtig plastic en ze op een koele maar lichte plek zetten. Zorg dat de zonnebloemen genoeg water krijgen, ook als ze ontkiemd zijn. Eind mei kun je ze uitplanten in de vollegrond. Als de zaadjes van de zonnebloemen eenmaal ontkiemd zijn, schieten de planten al snel de hoogte in en ongeveer 5 à 6 weken na het zaaien zijn de planten klaar om uitgeplant te worden. Meng ter voorbereiding compost door de grond. Plant de zonnebloemen uit op dezelfde diepte als ze in de pot stonden en geef voldoende water. Let erop dat ze ongeveer 40 cm uit elkaar en zeker niet te diep geplant worden. Het gevaar bestaat dat de steel van onderen kan gaan rotten, waardoor deze niet zal groeien.

Uitzaaien: als je liever ineens buiten wil starten, zaai de zonnebloemen dan uit op een zaaibedje in de volle grond. De beste tijd om dit te doen is van half april tot en met mei. Verspreid de zaadjes op de grond en schep er een laag aarde overheen. Hou voldoende afstand tussen de verschillende zaadjes, +/- 40cm per bloem. Hoewel zonnebloemen op bijna iedere grondsoort gedijen, houden ze het meest van een beetje zure tot alkalische grondsoort met een pH tussen 6.0 en 7.5. Bij een tuincentrum zijn sets te koop om de zuurgraad van de aarde te controleren. Is de grond te zuur, dus de pH-waarde lager dan 6.0? Dan is extra kalk de oplossing om de pH-waarde te verhogen. Is de pH-waarde hoger dan 7.5? Verlaag dan de zuurgraad door de grond met zure compost aan te vullen. Je kan de pitten eventueel eerst in een klein potje planten.
Verzorgen: zonnebloemen zijn makkelijke inheemse planten. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Zonnebloemen kunnen namelijk niet tegen een té natte bodem. Hoewel zonnebloemen sterk en makkelijk zijn, kunnen ze af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door ze af te dekken bij strenge vorst en te beschermen tegen de wind. Ook vogels kunnen plagen door de gerijpte zaden weg te pikken.
Genieten! Zonnebloemen groeien snel en bloeien soms wel van juli tot oktober. In die tijd is het heerlijk genieten van die kleurige, knalgele kleuren om je heen. Gezien dat de zonnebloemen gedurende de dag met de zon meedraaien? Zo kijken ze ’s ochtends naar het oosten en ’s avonds naar het westen, leuk hè?